Od
czasu do czasu każdego dopada ochota na smakołyki. W takich sytuacjach często
wybieramy batoniki, chipsy lub inne niezdrowe przekąski, które – oprócz
wysokiej kaloryczności - są wypełnione konserwantami i sztucznymi aromatami.
Zamiast sięgać po produkty, które są pozbawione wartości odżywczych, warto
wybrać małe co nieco, które z jednej strony zaspokoi mały głód, a drugiej,
dostarczy organizmowi cennych składników odżywczych.
Na
surowo
Świeże warzywa i owoce są skarbnicą witamin i
składników mineralnych. Dostarczają organizmowi, między innymi, witamin z grupy
B, a także witamin: C, A, E, K oraz pektyn, błonnika pokarmowego i kwasów
organicznych. Warto przyzwyczaić się do sięganie właśnie po nie w sytuacjach,
gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko. Nie tylko owoce, takie jak jabłka,
gruszki czy banany mogą być alternatywą dla słodyczy i fastfoodów, ale też
warzywa, których – zwłaszcza o tej porze roku – jest mnogość. Cząstki
pomidorów, plastry cukinii, pokrojone w słupki marchewki, papryki czy nawet
korzeń pietruszki, mogą stanowić fantastyczną przekąskę. Osoby, którym nie w
smak zjadanie samych warzyw, mogą wzbogacić je o różnego rodzaju dipy i pasty.
Wielbicielom egzotycznych smaków powinny przypaść do gustu, bardzo proste w
przygotowaniu, pasty wywodzące się z kuchni bliskowschodnich, takie jak hummus
czy baba ghanoush. Natomiast amatorom bałkańskich smaków z pewnością posmakują
pasty i sosy warzywne, w które Bałkany obfitują, np. ajvar, lutenica czy
pinjur. Te ostatnie można przygotować samodzielnie, choć wymaga to trochę
czasu, a można również skorzystać z, przygotowanych z naturalnych składników,
gotowych past i sosów. Ciekawą propozycją są również dipy jogurtowe, które
można przygotować w każdej chwili z jogurtu naturalnego, świeżych ziół i
przypraw.
Małe
co nieco
Nie wszystkie gotowe produkty są wypełnione
konserwantami i polepszaczami. Wśród nich można znaleźć przekąski, które
zaspokoją głód i ochotę na smakołyki, a przy okazji są zdrowe. Warto wprowadzić
do swojej codziennej diety oliwki, które stanowią doskonały dodatek nie tylko
na pizzy. Można je jeść w sałatach, z makaronami i na surowo. Można też
przygotowywać z nich aromatyczne pasty do chleba i surowych warzyw, np.
tapenadę lub zupę, do przygotowania której wystarczą oliwki, dowolny ser lub śmietana,
oliwa i trochę przypraw. Oliwki są bogatym źródłem witamin A i E, a także
jednonasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.
Doskonałym towarzystwem dla oliwek będą faszerowane
liście winogron, które o tej porze roku można przygotować ze świeżych liści.
Można je faszerować wszystkim – serem feta, ricottą, białym serem, ryżem itd.
Poza sezonem, alternatywą jest kupno konserwowanych liści winogron lub gotowych
– faszerowanych ryżem z przyprawami, z dodatkiem przypraw, np. marki
KonexFoods, która oprócz winogronowych gołąbków ma w swojej ofercie również
inną ciekawą przekąską – fasolę Jaś na ostro. Fasola, podobnie jak inne warzywa
strączkowe, jest bogatym źródłem białka (ponad 20%). Oprócz tego, zawiera
witaminy z grupy B, witaminę E, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Orzechy
i pestki i coś zamiast
Niezastąpioną przekąską są orzechy i pestki, które
oprócz tego, że dostarczają organizmowi witaminę E, jest cennym antyoksydantem
i wzmacnia naczynia krwionośne. Niedobory witaminy E w organizmie mogą
skutkować rozdrażnieniem i osłabieniem zdolności koncentracji.
Jeśli mamy ochotę na większą ilość skubania, a
orzechy niestety są dość wysokokaloryczne, można je zastąpić pieczoną w
ciecierzycą, którą należy ugotować, a następnie wymieszać z dowolnymi
dodatkami, np. z miodem i cynamonem lub, w wersji wytrawnej, z oliwą, chilli i
solą i piec w piekarniku do czasu aż ciecierzyca się zarumieni i będzie
chrupiąca.
Zarówno świeże owoce i warzywa, jak i gotowe
przekąski czy pestki są doskonałą propozycją dla osób, dla których ważne jest
zdrowe odżywianie. Oprócz możliwości podjadania bez perspektywy zdobycia
dodatkowych centymetrów w obwodzie, są doskonałą alternatywą zarówno na
wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia, jak i w trakcie wieczorów przy filmie
lub książce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz