Jak jeść zdrowo w pracy?


W natłoku obowiązków, terminów, dzwoniących telefonów, zapominamy, że również w pracy musimy zdrowo się odżywiać. Tym bardziej, że dobrze skomponowany lunchbox nie tylko uciszy głód, lecz także dostarczy nam zdrowej energii - tak bardzo potrzebnej w pracy. 




Regularność to podstawa 


Jedną z najważniejszych zasad prawidłowego odżywiania jest regularność spożywania posiłków. Drugie śniadanie powinniśmy spożyć nie później niż 3-4 godziny po śniadaniu. Jeśli w pracy czeka na Ciebie ogrom obowiązków, łatwo przegapić czas, kiedy powinniśmy spożyć posiłek. Pomocna w tym może być aplikacja Zdrowy Apetyt, która przypomina o godzinach spożywania posiłków i picia wody. Równie istotna jest nasza motywacja i odpowiednie przygotowanie. Warto poświęcić trochę czasu wieczorem, w domu, by przygotować pełnowartościowy posiłek lub przynajmniej dobrze przyjrzeć się ofercie stołówek w naszym miejscu pracy. 

Co wybrać? 


Doskonałą propozycją posiłku w pracy może być sałatka, zupa lub kanapka. Ale klucz do sukcesu to ich składniki. Najważniejszym elementem naszego posiłku powinny być produkty składające się z węglowodanów złożonych, na przykład: chleb pełnoziarnisty, kasze, makaron razowy, płatki owsiane lub orzechy – te dodadzą nam energii i uzupełnią niedobory magnezu, które mogą powstać w wyniku stresu (a o ten w pracy przecież nietrudno).Pamiętajmy o owocach – to źródło witamin i błonnika pokarmowego niezbędnego dla lepszej perystaltyki jelit. Polecamy również produkty nabiałowe – bogate w wapń takie jak jogurt czy kefir, które korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną. 

Sałatki – szybki i zdrowy pomysł do pracy 


Dobrym rozwiązaniem jest sałatka – możemy ją przygotować dzień wcześniej, nie wymaga zbyt wiele pracy ani odgrzewania. A przede wszystkim nie pozwoli nam na kulinarną nudę – pomysłów na zdrowe sałatki jest przecież tak wiele. Które wybrać? Polecamy kompozycje z kaszą jęczmienną lub makaronem z pełnego ziarna, warzywami i kawałkami indyka, posypane pietruszką. Pietruszka to drobiazg, ale bardzo cenny – bogaty w wapń i witaminę C. Indyk to źródło pełnowartościowego odżywczego białka, natomiast kasza zawiera betaglukany, korzystnie wpływające na odporność naszego organizmu i witaminy z grupy B. Voilà! Oto świetna kombinacja na pełen wyzwań dzień w pracy. 

Nie zapominajmy o kanapkach 


Prostą i dobrze wszystkim znaną propozycją są kanapki z warzywami, jajkiem, chudą wędliną lub plastrem sera żółtego (który jest źródłem wapnia). Pamiętajmy, że najlepsze pieczywo jest z mąki pełnoziarnistej. Koniecznie dodajmy do naszej kanapki warzywa – ogórek, papryka, sałata. Co jeszcze? Puśćmy wodze fantazji – kanapka nie musi być nudna. Użyjmy też świeżych składników np. ziół, dzięki którym jedzenie będzie bardziej apetyczne. 

Pamiętaj – Twój organizm potrzebuje wody 


Nawet jeśli nie czujesz silnego pragnienia, Twój organizm potrzebuje wody, dlatego nie można o niej zapominać. W końcu składamy się w aż 70% z wody i dlatego tak ważne jest jej regularne uzupełnianie w ciągu dnia. Zainstaluj aplikację Zdrowy Apetyt na swoim telefonie, a ta przypomni Ci o obowiązkowej szklance wody. 

Jak walczyć z ochotą na słodycze? 


Kto z nas tego nie zna? Nagle nachodzi nas tak wielka ochota na coś słodkiego, że nie możemy się temu oprzeć. To dlatego, że spada nam cukier w organizmie. Ale warto walczyć z pokusą w postaci czekolady, batoników i cukierków, a zamiast nich sięgnąć po owoce. Owoce świetnie sprawdzą się właśnie w tych chwilach, gdy czujemy, że spada nam cukier i mamy ochotę na coś słodkiego. Warto wówczas mieć pod ręką na przykład jabłko. Natomiast gdy dopadnie nas pierwszy głód, świetnie zaspokoi go produkt nabiałowy, który jest także dobrym źródłem wapnia, białka, a także bakterii probiotycznych – regulujących pracę jelit. 

Zdrowy sposób na poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu 


Praca to często wysiłek umysłowy. Zamiast sięgać po napoje energetyczne, lepiej poszukać naturalnych zdrowych propozycji. Produkty, które poprawiają zdolność myślenia to te dające energię i zawierające magnez – np. migdały, a także lecytynę, jak dobrze znane nam jajka (pozytywnie wpływają na układ nerwowy, a także koncentrację i pracę mózgu). Jajka są doskonałym składnikiem do kanapki czy sałatki. W sytuacjach stresu, a o te w pracy bardzo łatwo, sięgajmy po migdały, kaszę gryczaną lub kakao – to doskonałe źródło magnezu!

Banan z kolei to istny energetyk. Zawiera łatwo przyswajalne cukry, dające zastrzyk siły. Zawierają także potas i magnez, które są odpowiedzialne za przewodnictwo nerwowe. Uwaga – cenna rada dla miłośników kawy. Jeśli pijesz dużo kawy, sięgaj również po banany, które uzupełnią stracone i wypłukane przez kawę składniki mineralne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz